6. ročník cibuľačky

 

 
 

 

      Opýtali sme sa hlavných organizátorov v poradí už 6. ročníka cibuľačky v Podlaviciach  Elenky Šupolovej a Danka Uhliara, kto vlastne prišiel s nápadom uskutočniť  v Podlaviciach takéto  podujatie. Z rozhovoru s pani Šupolovou bolo zrejmé, že impulz dali okolité dediny Riečka , Tajov, Kordíky, ktorí už majú svoje tradičné podujatia, takže ani Podlavice nemohli ostať bez svojej tradície. Keďže Podlavičania sú od pradávna cibuliari  skupina nadšencov sa teda rozhodla, že v Podlaviciach to budú cibuľové hody. Základnou pochúťkou našej cibuľačky sa stal tzv. JAGEREC, čo je dávna poľovnícka tradícia a sú to vnútornosti pripravované na cibuli no a každý účastník musí ochutnať čerstvý chlebík s masťou a pokrájanou cibuľou. Členky klubu dôchodcov napiekli domáce kysnuté koláče, no a našej cibuľačke nesmela chýbať hudba, rôzne súťaže a tradičná tombola. Naša štvrť však nie sú len Podlavice, ale jej súčasťou je aj Skubín a tak na tento ročník s

a pridali aj aktívni občania Skubína, ktorí nás prekvapili svojim kolesom. 

       Súčasťou tohto podujatia bola vlastná  Podlavická kapela  pod vedením Dušana Oravca, ktorá sa už rozširila na štvorčlenú. Na otázku, prečo sa na tejto cubuľačke podáva jágerec, reagoval Danko Uhliar, že tobol vlastne prieskum okolitých obcí čo si kto osvojil. Napríklad v Seliach robia kutle. V Tureckej robia halušky. V medzibrode haruľu. My si osvojme jágerec, spomenul na jednom zasadnutí občianskej rady Danko Uhliar, veď tam ide hodne cibuli a aj poľovníkov máme dosť, aj keď divinu musela nahradiť z hygienických dôvodov hovädzina. Na túto cibuľačku sme potrebovali 40 kg vnútorností čo je srdce, ľadvina, pečeň, pľúca , no a v takom istom množstve cibuľa. Pripravoval ho majster poľovník, no a už pred polnocou bol kotlík vyprázdnený.